Prikbord‎ > ‎

Gele lunch Werkdorp Motorstraat door Creatief Beheer

posted Jun 8, 2010, 7:57 AM by Suzan Kuppens   [ updated Jan 27, 2011, 5:05 AM ]
Gele Chrysanten

Ter ere van de start van de Tour de France deze zomer in Rotterdam hebben bloementelers uit het Westland 15.000 gele chrysanten beschikbaar gesteld aan de organisatie Creatief Beheer. Deze zullen tijdens de Tour de France in Rotterdam-Zuid nabij Werkdorp Motorstraat worden uitgedeeld, neergelegd of uitgestrooid.

Geel

Waarom is de gele trui geel?

De gele trui werd in 1919 ingevoerd, er werd gekozen voor geel als referentie naar het gele papier waarop de organiserende krant L'Auto gedrukt werd.

Behalve als kleur van de gele trui is geel is ook de kleur van ontluikende kiemen, het licht en energie. Het is de kleur van de zon en het begin. Het is een blije en opwekkende kleur die positief bijdraagt aan concentratie, geestelijke activiteit, vreugde en geluk.Geel is van alle kleuren de meest in het oog springende kleur en vormt een goed contrast met de grijzen van de stad, het asfalt en mensenmassa’s die vanuit de lucht zwart/grijs zullen ogen. Zwart en geel is een van de meest opvallende kleurcombinaties en wordt vaak gebruikt bij gevaar.  Denk aan de waarschuwingstrepen in zwart en geel, de kleur van wespen en bijen maar ook onze kentekenborden zijn door de zwart/geel combinatie extra goed leesbaar. Zelfs onder slechte lichtomstandigheden en duister blijft het heldere geel zichtbaar.

Geel wordt ook wel eens genoemd met negatieve emoties zoals valsheid en bedrog. Hoewel geel tegenwoordig vooral een positieve boodschap overdraagt is geel zeker niet altijd en overal populair geweest. In de Middeleeuwen was het de kleur van buitenstaanders, heidenen of anders gelovigen. Toen werden anders gelovigen en bedriegers gemarkeerd met geel, ofwel door een merkteken te moeten dragen of hun huizen werden beklad met geel. 

Bronnen: Wikipedia, Herman Pleij "Van Karmijn, purper en blauw" (2002)Gele groenten uit het Westland