Prikbord‎ > ‎

Colour of the Year 2011

posted Jan 6, 2011, 7:25 AM by Suzan Kuppens   [ updated Jan 27, 2011, 5:09 AM ]
Inmiddels hebben een aantal bedrijven zich uitgesproken over de Kleur van het jaar 2011. Vanuit trendonderzoek of enquêtes onder designers geven ze hiermee een kleur aan die de stemming in de maatschappij het beste weergeeft. Vier gedachtes over 2011.
 
Akzo Nobel
“De kleur van het jaar is een licht en luchtige citroengeel. Een kleur die symbool staat voor een ongedwongen gevoel en positieve energie.” Verder spreken ze in hun trenddocument The Color Futures over een kleur die aanmoedigend is, positieve gevoelens oproept en vermoeidheid helpt bestrijden. "Ze weerspiegelt onze waardering voor de natuur en door de mens gemaakte materialen. De kleur geeft hoop en optimisme voor de toekomst en is goed te combineren met koele neutralen, diep paarsen, krakend blauw en luchtige sorbet tinten."
 
Pantone kiest voor een diep roze rood genoemd Honeysuckle (Pantone 1821-20) en omschrijven dit als een energieke en dappere kleur die ons moed geeft. “In tijden van stress hebben we een kleur nodig die onze geest verheft”.


Op de website geven ze een aantal voorbeelden van toepassingen en kleurcombinaties voor mode, verpakkingen en interieur. De kleur doet het goed met groenen zoals Willow PANTONE 16-0632 of  Tapenade PANTONE 18-0840  of een bruinroze als Apricot Brandy PANTONE 17-1540.
Voor het interieur is het geschikt voor  entrees vanwege de dynamiek en in woonkamers en keukens omdat het de  eetlust opwekt en conversatie stimuleert.
 
Colour marketing Group komt met de “Next” color en die is voor  2011 Honey Moon. "Een mosterdachtig goud die een geaarde tint van optimisme aan de dag legt. Frivool is uit. Vrolijk en realistisch is in. De inspiratie komt van de hardwerkende bijen. Het geel blijft uit de buurt van glitterig goud, is een herinnering aan het verleden en doet denken aan warm en versleten leer."
 
De Amerikaanse verffabrikant
Benjamin Moore heeft Vintage Wine uitgekozen. De kleur werd opgemerkt op de catwalks "maar deze rijke tint met een diep bruine basis en een hint van rokerige violet is net zo prachtig in het huis".

 Bij elkaar is het in ieder geval weer een mooi rijtje om 2011 mee te starten.